Halmstads Pantlånekassa AB
Vi är den lite mindre och mer personliga pantbanken

Guld är en ädelmetall som är vackert gul och mycket smidig till sin natur. Det gör det mycket formbart och färgen tillsammans med formbarheten är det som har gjort guldet så åtråvärt. Men eftersom det är så smidigt kan man inte ha rent guld i smyckena. De skulle då bli alltför sköra. Därför blandas guldet ut med silver, koppar, palladium eller nickel alternativt en kombination av dessa beroende på hur färgen på smycket ska bli. Resultatet är en legering, en blandning, även om vi i vardagligt tal kallar det guld.


Det finns en annan anledning till att rent guld inte används som smycken. Det skulle helt enkelt bli för dyrt. Helt rent guld klassas som 24 karat. I vackrare och finare smycken är guldhalten oftast 18 karat, vilket innebär 75 % rent guld. I lite billigare varianter och smycken från USA är guldhalten nästan alltid 14 karat. Men det finns smycken som ser ut som guld men som bara har 10 karat guld i sig. Under denna nivå får det inte kallas guld överallt, till exempel i USA. Men det gäller inte överallt. Det finns fall där guldet inte är renare än 8 karat.

Stämplar

Guldstämplar sitter ofta på smycken av guld för att indikera vem som är tillverkaren och vilken karat guldet har. För att få sätta en stämpel på ett smycke måste man vara godkänd hos Swedac, Sveriges nationella ackrediteringsorgan. Det betyder också att den som satt en guldstämpel är en registrerad innehavare och garanterar föremålet uppfyller angiven finhalt.Post
Samtal
Karta